Konkarimuusikko arvioi suomalaisen musiikin nykytilaa – "Tämän takia ei uutta HIMiä tai Nightwishiä"
01.11.2012 12:30
Hasse Wallin mielestä suomalaisille musiikin tekijöille ei ole tarpeeksi foorumeita.
|
Hasse Wallin mielestä valtavirrasta poikkeava musiikki ei pääse Suomessa tarpeeksi kuuluviin. Hän toivoo, että musiikkikilpailujen vastapainoksi annettaisiin tilaa myös omaa musiikkia tuottaville ja klubeilla esiintyville.
– Suomessa on nykyään ääni- ja radioaaltojen portsareita. Edes Yleisradio, jolta voitaisiin ainoana radioyhtiönä vaatia tasapuolisuutta, ei soita indie-levyjä ollenkaan. Tiedän itse tuottajana varsin hyvin, että sinne on turha edes toimittaa levyjä, Hasse Walli sanoo.
Hassen mielestä erittäin laajalle musiikintekijäryhmälle on siis käännetty selkä.
– YLEssä on menty hyvin kapealle linjalle ja siirrytty soittolistoihin, jotka kuuluvat lähinnä kaupallisten radioasemien toimintaan. Jos levy ei pääse listalle, se ei soi suurin piirtein ikinä missään.
– Kaupallisten yhtiöiden vähäistä indie-musiikin soittamista en ihmettele. Niiden toiminta ei perustu tasapuolisuutta korostavalle lainsäädännölle tai yhteiskunnallisille velvoitteille. Kaupalliset yhtiöt tekevät lisenssillä bisnestä, ja that's it.
Tämän takia ei uutta HIMiä
Paitsi olematonta radiosoittoa, Hasse harmittelee sitä, että kansa ja musiikin tekijät ovat jääneet etäälle toisistaan.
– Kun 1980-luvun taitteessa toimin Elävän musiikin yhdistyksessä, taistelimme sen puolesta, että elävä musiikki saisi enemmän tilaa. Järjestimme esimerkiksi klubeja ja valtavan isoja konsertteja Kaivopuistoon. Toimintamme johti myös huviveron poistumiseen sekä katusoiton vapautumiseen Helsingissä.
Nyt media ei Hassen mielestä raportoi asioista tarpeeksi.
– Jotkut ihmettelevät, miksei Suomesta tule uutta HIMiä, The Rasmusta tai Nightwishiä. Mielestäni siksi, että uudet bändit eivät saa ääntään kuuluville! Tekijöitä kyllä olisi, mutta ei foorumia. Musiikin erikoisohjelmatkin puuttuvat.
– Esimerkiksi Jyrkissä nuoret bändit vetivät täysillä livenä yleisön edessä. Toimitukset voisivat antaa yhtyeille enemmän tilaisuuksia. Hyvää videota pitää näyttää ja hyvää levyä soittaa.
Vaikutusta enemmän ilmaisua
Hassen mielestä musiikkia ei edistä liioin se, että kaikki laitetaan kilpailemaan keskenään.
– Televisiossa on kaikenlaisia musiikkikisoja. Miksi jengi pannaan kilpailemaan alalla, joka ei ole urheilua? Mitä edes tarkoitetaan vaikka parhaalla lauluesityksellä? Kilpajuoksussa aika ratkaisisi, mutta entä laulussa?
– Musiikissa ei pitäisi olla kyse vain siitä, että tehdään vaikutus, vaan siitä, että ilmaistaan ja tuodaan ulos itsensä sisällä olevia tunnelmia ja ideoita.
Pitkäjänteisyys puuttuu
Hasse toivoo, että musiikkia jaksettaisiin tehdä pitkäjänteisesti. Nyt suomalainen musiikkivienti on hänen mielestään huonossa jamassa.
– Pitkällä tähtäimellä esimerkiksi panostaminen jazz-musiikkiin, jonka osaajia koulutetaan Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa ja Sibelius-Akatemian jazz-linjalla, toisi erittäin paljon tuloksia. Mutta koska ne eivät myy, niitä ei koeta ajankohtaisina, vaikka musiikin laatu olisi kuinka korkeaa.
– Suomessa on myös hirveän paljon nuoria, hyviä kitaristeja. Toivon heille sitkeyttä ja onnea työssään. Toivottavasti media jatkossa päästää heitä paremmin esille.
Hasse Walli vierailee Studio55.fi-ohjelmassa perjantaina 2.11. klo 9.25. Lähetys on katsottavissa myös nettisivuillamme ja Katsomossa.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva
(Ja ite mä en vaivaudu sanomaan mitään omia sanoja loppuun, koska tää juttu puhuu aika hyvin puolestaan.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti